Okladka_jemy

Dzikie poznajemy i…jemy!

Żołędzie w pokrzywie czyli jesienno-wiosenna dzikość na talerzu, wegańska galaretka z soku z owoców bzu czarnego, ciasteczka lawendowo-bzowe czy podkarpacki dereń kiszony – to tylko niektóre z przepisów jakie znajdziemy w broszurze Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i…jemy”.

Podkarpacki dereń kiszony, fot. Jolanta DymowskaBroszura prezentuje najciekawsze przepisy kulinarne, które zwyciężyły w konkursie Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i…jemy”. Z blisko 100 zgłoszeń nadesłanych na konkurs jury wybrało 16 laureatów – autorów najciekawszych przepisów kulinarnych uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów śródpolnych.

Zobacz broszurę „Dzikie poznajemy i…jemy” <<<

Krzewy takie jak dzika róża, czereśnia ptasia, dereń jadalny czy śliwa tarnina dostarczają smacznych owoców, które mogą być wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur, marynat, soków. Bez czarny, głóg jednoszyjkowy, brzoza brodawkowata czy wierzba krucha posiadają doskonałe właściwości lecznicze i mogą służyć jako surowiec farmaceutyczny. Z kolei np. lipa drobnolistna, robinia akacjowa, klon zwyczajny czy kruszyna pospolita dostarczają pożytku dla pszczół – nektaru i pyłku niezbędnego do produkcji miodu.

Użytkowanie dzikich roślin jadalnych jest dzisiaj bardzo modne. Jednak wcale nie umniejsza to znaczenia tego trendu. To dorota_poniatowska (1)wartościowa moda wynikająca z rozczarowania jakością sklepowego jedzenia i chęci własnoręcznego pozyskiwania żywności. Większość tradycyjnie zbieranych dzikich warzyw to rośliny pospolite. Ich wykorzystanie w kuchni nie szkodzi przyrodzie, za to pozwala nawiązać z nią mistyczną więź – mówi Łukasz Łuczaj, ambasador konkursu, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego„Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.

Nagrodę główną – udział w kursie etnobotanicznym, za przepis na ciasteczka lawendowo-bzowe, zdobyła Karolina Chojecka – nauczycielka z Niepublicznego Przedszkola w Leszczynie w woj. małopolskim, która wypieki przygotowała wspólnie z przedszkolakami.

Nowy obrazOd wielu lat zachwycam się pięknem lawendy. Połączenie pasji zielarskiej oraz pracy zawodowej zaowocowało przygotowaniem ciasteczek lawendowo-bzowych w grupie przedszkolnej dzieci w wieku 4–5 lat. Zajęcia były świetną zabawą zarówno dla mnie jak i dzieci oraz niezapomnianym doświadczeniem – mówi Karolina Chojecka

Konkurs „Dzikie poznajemy i… jemy” został zorganizowany w ramach projektu Klubu Gaja „Święto Drzewa – wśród pól”, który poświęcony jest zadrzewieniom i zakrzewieniom śródpolnym na terenach rolniczych, ich znaczeniu w ochronie różnorodności biologicznej i przeciwdziałaniu zmianom klimatu, a także korzyściom jakie przynoszą one dla zdrowia obywateli i rozwoju zrównoważonego. W ten sposób Klub Gaja zachęca mieszkańców terenów wiejskich do podejmowania lokalnych działań na rzecz ich sadzenia i ochrony.

Projekt został dofinansowany ze środków  Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

NFOSiGWwfos male

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii. Zarówno komentarze jak i trackbacki są aktualnie wyłączone
  • Dofinansowanie


    Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Klub Gaja.