ziarno

WARSZTATY W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM

W dniach 29-31 maja 2017 uczniowie Zespołu Szkół Agroprzedsiębiorczości im. Mikołaja Kopernika w Rzeszowie wybrali się na warsztaty w gospodarstwie ekologicznym w Grzybowie. Wyjazd był zaplanowany w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól”. Bogaty program warsztatów mógł być inspiracją i przygodą dla wszystkich i tak też się stało, dzięki wspaniałym gospodarzom tego miejsca.

Nie możemy zapomnieć o przepysznym, ekologicznym jedzeniu, między innymi serach typu szwajcarskiego oraz ciemnym pieczywie z bio-piekarni.Gospodarstwo jest tak urządzone, że nawet w przerwach pomiędzy zajęciami można było podziwiać krajobrazy, pomagać przy zwierzętach, sadzić dynie, bawić się z kotami i psami, grać na dendrofonie. W każdym zakątku gospodarstwa można było znaleźć coś ciekawego, a to: tablice ekologiczne, ogródek ziołowy, plac zabaw, wyplatane płotki, przydomową oczyszczalnię i wiele innych atrakcji.

Podczas pierwszego dnia Pani Ewa Smuk – Stratenwerth, opowiedziała nam o gospodarstwie, jego historii, o rozwoju inicjatywy w Grzybowie oraz o rolnictwie ekologicznym. Następnie poszliśmy do ogrodu ziołowego, gdzie oznaczaliśmy i zbieraliśmy zioła lecznicze i przyprawowe. Po podwieczorku poszliśmy z panem Peterem Statenwerth zwiedzać gospodarstwo. Podczas zajęć dowiedzieliśmy się o chowie bydła i kóz mlecznych oraz o glebie i różnorodności organizmów w niej żyjących. Wykonaliśmy również proste badanie odczynu gleby. Po kolacji poznaliśmy tajniki obserwacji astronomicznych i podziwialiśmy kratery na księżycu.

Na drugi dzień, po śniadaniu wybraliśmy się na wycieczkę nad Wisłę, oraz do skansenu osadnictwa olenderskiego w Wiączeminie. Następnie poszliśmy na pieszą przeprawę po podmokłej łące do żeremi, co okazało się dla niektórych dosyć ekstremalnym zadaniem. Po powrocie do gospodarstwa odbyły się zajęcia z panią Monika Deją na temat znaczenie bioróżnorodności w świecie owadów. Pani Monika z wielką pasją opowiadała nam o zapylaczach ze szczególnym uwzględnieniem pszczołowatych. Pokazała nam skrzynkę z trzmielami ze swojej hodowli oraz gniazdo po szerszeniach przypominające wieżowiec. Po obiedzie przygotowywaliśmy ognisko oraz odbyły się warsztaty na temat nasion. Rozpoznawaliśmy nasiona różnych gatunków roślin i omawialiśmy znaczenie bioróżnorodności. Po kolacji odbyły się zajęcia na temat sokolnictwa oraz obserwacje ornitologiczne. Warsztaty poprowadził pan Piotr Adamiak. Na koniec dnia zapaliliśmy ognisko, a ci, którym niestraszne były komary, uczestniczyli w zabawach integracyjnych przy ognisku lub też odpoczywali w ośrodku.

W ostatnim dniu po śniadaniu poszliśmy do bio-piekarni, gdzie zapoznaliśmy się „od kuchni” z wyrobem ekologicznego pieczywa, a następnie wykonaliśmy chlebki razowe własnego autorstwa, które zabraliśmy ze sobą do domu. Następnie mogliśmy poznać tajniki produkcji dojrzewającego sera żółtego, w serowni, do której zaprosił nas pan Peter. Dla najbardziej wytrwałych odbyły się ostatnie warsztaty z tradycyjnego w regionie rzemiosła –  wycinankarstwa i tańców ludowych z panią Moniką Ambrozik. Przed obiadem odbyło się podsumowanie warsztatów  i ewaluacja. Po wspaniałym (jak zwykle) obiedzie, mogliśmy zaopatrzyć się w ekologiczny ser i pieczywo. Pełni wrażeń, wypoczęci, naładowani pozytywną energią, z lekkim żalem , że to już koniec, wyjechaliśmy do Rzeszowa.

Zobacz relację zdjęciową z warsztatów>>>>>>

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii. Zarówno komentarze jak i trackbacki są aktualnie wyłączone
  • Dofinansowanie


    Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Klub Gaja.